top of page
  • Writer's picturePetra Križovenská

10 tipov, ako byť na internete v bezpečí

Updated: Apr 8

Sme neustále online, väčšina z nás 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Ruku na srdce - kto si na noc vypína wi-fi alebo dáta na mobile?


Sme online, a to nám otvára neobmedzené možnosti vzdelávania, zábavy, pracovných príležitostí. Neobmedzené možnosti však majú aj neznámi ľudia či skupiny, ktoré až také čisté úmysly nemajú.


Chcú sa ti dostať do počítača a vydolovať z neho informácie o tvojich osobných údajoch, vďaka ktorým ťa môžu vydierať, alebo okradnúť. Hackeri a iné kyberhrozby tú boli, sú a aj budú. Je na tebe, či sa pred nimi budeš vedieť ochrániť.

Bezpečnosť na internete už dávno nie je o tom, či si, alebo nie si technický typ. Mala by byť základom digitálnej gramotnosti a rozhodne by sme ju mali ovládať všetci.


Spísali sme pre teba 10 tipov na bezpečné dennodenné používanie internetu. Tieto tipy sú skôr pre začiatočníčky, no veríme, že aj tie skúsenejšie z vás sa pri niektorých bodoch pristavia a povedia si, že by predsa len mohli byť obozretnejšie.


Dávaš si pozor na všetky z nich?


1. Antivírusový program


Dôležité je mať vždy aktuálnu verziu akéhokoľvek antivírusového programu. Takéto updatovanie zabezpečí ochranu aj pred najnovšími vírusmi. Antivírové programy ako Avast, Avira, Panda či Windows Defender sú zadarmo a spoľahlivo ťa ochránia pred online hrozbami.


2. Silné heslo


Ideálna je kombinácia písmen, čísel a špeciálnych znakov. Je však dôležitejšie, aby si si heslo reálne pamätala. Darmo bude najbezpečnejšie na svete, ak sa nebudeš vedieť do svojich účtov prihlásiť, lebo ho zabudneš.


Pomôcť môžu aplikácie na manažovanie hesiel ako 1password či Bitwarden. Je to bezpečný spôsob, ako si ukladať prihlasovacie údaje, lebo všetky informácie sa do databázy ukladajú zašifrované. Jediné heslo, ktoré si musíš pamätať, je to do konkrétnej aplikácie.


3. Rôzne heslá do rôznych účtov


Nepoužívaj to isté heslo na prihlásenie do sociálnych sietí, mailu aj internet bankingu. Ak sa ti totiž niekto nabúra do jedného účtu, je pre neho najmenej vyskúšať to isté vo všetkých možných platformách a službách. Aj s týmto môžu pomôcť aplikácie na manažovanie hesiel, ktoré ti nové heslo rovno vygenerujú a uložia.


4. Pozor na to, čo sťahuješ


Internet sa len tak hemží podvodníkmmi, ktorí čakajú na to, kedy si niekto stiahne „nakazený” súbor, ktorý uploadli na internet. Tzv. malware sa môže vyskytovať úplne všade - v akejkoľvek aplikácii, súbore, či rozšírení. Preto všetko sťahuj len z overených stránok a oblúkom sa vyhni pirátskemu obsahu - okrem toho, že je nebezpečný, je aj nelegálny.


5. Bezpečné internetové pripojenie


Verejné siete sú síce super, lebo sú zadarmo, no nie sú nijako chránené. Ak sa pripájaš na takéto nezabezpečené siete, daj si pozor na to, čo na wi-fi neskôr robíš. Určite sa vyhni prihlasovaniu do internet bankingu, online nakupovaniu či akémukoľvek zadávaniu hesiel.


Ak už používaš nezabezpečené siete, je dobré použiť VPN - virtual private network. Ide o nástroj, ktorý vytvára bezpečné a šifrované pripojenie na menej zabezpečených sieťach. VPN vďaka tomu poskytuje službu umožňujúcu skryť tvoju IP adresu, vyhnúť sa cenzúre či sledovaniu, či šifrovať tvoju komunikáciu.


6. Nakupuj na zabezpečených e-shopoch


Nakupuj len na e-shopoch, ktoré poskytujú bezpečné pripojenie. Bezpečené stránky rozpoznáš tak, že URL adresa začína https - v tomto prípade znamená secure, teda bezpečný - stránka má bezpečnostný certifikát. Protokol https umožňuje používateľom webových stránok bezpečne prenášať citlivé údaje, ako sú čísla kreditných kariet, bankové informácie a prihlasovacie údaje.

Zdroj: Pexels


7. Nezverejňuj súkromné informácie


Hovoríme o heslách, bankových údajoch, ale hovoríme aj o úplne obyčajných veciach, ktoré ti na prvý pohľad nemusia pripadať nebezpečné.


Aj keď sa dnes môže javiť ako nadľudský výkon niečo také neuverejňovať, napadlo ti, čo všetko by sa mohlo stať? Ak ideš na dovolenku, nepostuj na Instagram, že budeš dva týždne preč. Potenciálny zlodej bude presne vedieť, kedy má voľné pole pôsobnosti.


Máš deti? Daj pozor na to, či si na internete nezverejnila, kam chodia do školy.


Takýchto prípadov je množstvo - dôležité je vyhodnotiť si, či by si túto informáciu povedala náhodnému okoloidúcemu na ulici. Nie? Tak to radšej nedávaj ani na internet.


8. Pozor na phishing


Phishing, smishing, vishing - to všetko sú názvy pre podvodné praktiky slúžiace na vylákanie osobných údajov za účelom vydierania, okradnutia, či dokonca krádeže identity. Či už sa bavíme o online priestore (phishing), SMS správach (smishing) alebo podvodných telefonátoch (vishing), je dôležité overovať si informácie a neposkytovať žiadne osobné údaje (pin ku kreditke, heslo do internet bankingu, číslo občianskeho preukazu a podobne). A to v nijakom prípade.

Zdroj: Wikipedia


9. Aktualizovaná verzia internetového prehliadača


Internetové prehliadače vedia detekovať nebezpečné stránky či súbory a upozorniť na ne. Najnovšia verzia internetového prehliadača ťa, podobne ako antivírusový program, môže ochrániť pred najnovšími verziami vírusov.


10. Vypínaj si Bluetooth


Ak ho práve nevyužívaš, vypínaj si Bluetooth. Hackeri sa do tvojho zariadenia môžu pripojiť práve takto a získať pre nich cenné informácie o tvojich osobných údajoch, či o ďalších zariadeniach, na ktoré sa pomocou Bluetooth technológie pripájaš.


Veríme, že si na tieto rady spomenieš, keď ti náhodou príde podozrivo vyzerajúci e-mail, ktorý od teba žiada PIN od bankovej karty, alebo sa budeš chcieť prihlásiť do internet bankingu z mestskej kaviarne s otvorenou wi-fi. Možno sa ti zdá, že zbytočne preháňame a maľujeme čerta na stenu, no prevencia je základ. Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným.


Viac tipov na bezpečnosť na internete či na slovníkové pojmy z IT prostredia nájdeš aj na našom Instagrame.
bottom of page