top of page
  • Writer's pictureŽenský algoritmus

Budúcnosť je v tech odvetviach: Druhý ročník podujatia pre dievčatá v IKT v Košiciach!

Po veľkom úspechu pilotného ročníka sa blíži druhý ročník Európskeho dňa žien a dievčat v IKT v Košiciach. Tento rok sa podujatie uskutoční 25. apríla 2024 v košickom Technicome.


Počas pilotného ročníka sa do podujatia zapojilo viac než 300 dievčat, čo svedčí o rastúcom záujme o technológie medzi mladšími ročníkmi. 


Samotná cesta ku kariére v IKT je však u dievčat plná obáv. V prieskume uskutočnenom medzi účastníčkami v roku 2023 sme zistili, že dievčatá od IKT odrádzajú obavy, nedostatok sebadôvery a nedostatok informácií.


Program podujatia v UVP Technicom je koncipovaný tak, aby sme adresovali všetky hlavné obavy dievčat vo veku, keď sa rozhodujú o svojom budúcom štúdiu a kariére. Jednotlivé aktivity sú vyskladané tak, aby dokázali zaujať aj dievčatá, ktorým technické témy ešte nie sú blízke. Myslíme si, že osobný zážitok z vyskúšania technologických noviniek dokáže najlepšie podnietiť záujem o nové veci. Na druhej strane ponúkneme pridanú hodnotu dievčatám a rodičom, ktoré o technickom študijnom odbore už uvažujú. pozýva na podujatie CEO občianskeho združenia Ženský algoritmus Zuzana Sotáková.


Európsky deň žien a dievčat v IKT bude plný inšpiratívnych prednášok a postrehov zo STEM štúdia, interaktívnych workshopov o tvorbe podcastov, dievčatá si budú môcť vyskúšať virtuálnu realitu vo VR zóne, interaktívne modely LEGO Spike Prime zo ZŠ Buzica, robota s umelou inteligenciou, Košická akadémia softvérového vývoja odprezentuje aplikáciu na detekciu znamienok a na dievčatá čaká množstvo ďalších aktivít zameraných na podporu mládeže v oblasti technológií. 


“Dievčatá sa zoznámia so ženami, ktoré pracujú v IT a STEM oblasti - povedia im viac o svojej práci a ceste k úspešnej kariére. Na podujatí zažijú interaktívny talk zo série “Inspiring Girls to STEM”, ktorý je súčasťou medzinárodnej iniciatívy Inspiring Girls. Inšpiratívne spíkerky sa podelia o svoje skúsenosti a životný príbeh, ktorým motivujú dievčatá mieriť vysoko. Z našich skúseností vieme, že dievčatá potrebujú vzor, aby sme pomohli odbúrať predsudok, že ženy do STEM nepatria.” vysvetľuje projektová manažérka Alžbeta Palkoci.


Nezabudneme ani na zónu pre učiteľov a tombolu s atraktívnymi cenami, v ktorej môžu účastníčky vyhrať hodnotnú cenu - elektrickú kolobežku. Nesmie chýbať ani občerstvenie a prekvapenie v podobe lahodnej cukrovej vaty.


Podujatie má za cieľ nadchnúť pre štúdium a prácu v IKT. Celoročné aktivity Ženského algoritmu pomáhajú nezostať iba pri jednorazovom nadšení. 


“Dievčatá môžu získať nové technické zručnosti počas bezplatných letných Coding campov, na ktoré sa budú môcť prihlásiť medzi prvými. Vybrať si tú správnu školu pomôže náš úplne nový portál studiumstem.sk, ktorý združuje všetky základné, stredné a vysoké školy so zameraním na STEM (Veda, Technológia, Inžinierstvo a Matematika). Je určený aj pre rodičov a pedagógov, ktorí majú najväčší vplyv na výber štúdia pre mládež, ale technické odbory nepoznajú alebo majú voči nim predsudky.”  vysvetľuje Lenka Hlinková, spoluzakladateľka občianskeho združenia.


"Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky dlhodobo upozorňuje na nízku mieru zastúpenia žien v IKT sektore, len 14,9 % pracovníkov v IT oblasti sú ženy, čo je výrazne pod celoeurópskym priemerom. Uvedomujeme si, že vyššie zapojenie žien do IKT má dôležitú úlohu pri zvyšovaní diverzity pracovnej sily, podpory inovácií a prispieva k ekonomickému rastu, preto túto problematiku zohľadňujeme v našich strategických materiáloch a podporujeme aktivity a osvetové podujatia, ktoré motivujú ženy a dievčatá k rozvoju v oblasti IT. 


Teší nás, že môžeme podporovať združenie akým je Ženský algoritmus, ktoré poskytuje dievčatám a ženám priestor na rozširovanie svojich digitálnych zručností a tým ich motivuje k štúdiu IT odborov. Aj vďaka ich úsiliu sa oblasť informačných a komunikačných technológií stáva pre ženy prístupnejšou." hovorí Ivan Ivančin, štátny tajomník II. pre informatizáciu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.


Podujatie je určené pre študentky základných a stredných škôl, učiteľky, učiteľov, výchovných poradcov a rodičov.


Detaily o podujatí:



A čo sa páčilo účastníčkam minulý rok?


“Celkovo dobrá atmosféra od žien, ktoré sú alebo plánujú byť v IT. V mojom bežnom okolí mi to chýba, v škole som na informatike ako dievča sama a je to demotivujúce. Bolo úžasné a veľmi motivačné vidieť, že je nás toľko.”


“Páčilo sa mi, že tam boli aj stredné aj vysoké školy a že som sa dozvedela viac možností, akými smermi sa viem neskôr vybrať.”


Hlavným partnerom podujatia Európsky deň žien a dievčat v IKT je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, partnermi sú Technická univerzita v Košiciach, Digitálna koalícia a firma Localhost. Podujatie sa uskutoční aj vďaka podpore Košice IT Valley, IBM Slovakia, simON-XR a Košickej akadémii softvérového vývoja.

bottom of page