top of page
  • Writer's pictureGabka Koščová

Ako sa zorientovať v IT pozíciach

Updated: Apr 8

Láka ťa IT svet, ale v hlave ti bliká červená kontrolka, že ak nebudeš vedieť programovať, radšej by si sa mala svojho IT sna vzdať?


Mýtus, že práca v IT sa rovná programovaniu, je už dávno vyvrátený. Ak ťa zaujímajú technológie a vývoj softvéru, môžeš svoje zručnosti uplatniť na viacerých pozíciach, vrátane programovania.

Nižšie nájdeš voľný prepis prednášky našej zakladateľky Lenky Hlinkovej, doplnený o komentáre, ktorý ti pomôže zorientovať sa v IT pozíciach na veľmi jednoduchom príklade.


Aj keď nejde ani zďaleka o všetky IT pozície, vybrali sme tie, s ktorými sa budeš najčastejšie stretávať na pracovných portáloch ako profesia.sk či kariera.sk.


Ak máš radšej video obsah, máme pre teba 10-minútové video k zhliadnutiu:


Ak radšej čítaš, tak čítaj:


IT pozície podľa jednotlivých fáz vývoja softvéru


Vývoj softvéru vieme vo všeobecnosti rozdeliť do piatich fáz. Predstav si to na praktickom príklade: Potrebuješ upliesť pletené rukavice.


1. Analýza

Keď sa vyrába nejaký softvér (v našom prípade sa pletú rukavice), na začiatku je vždy zákazník, ktorý má akýsi veľký “chuchvalec” očakávaní.


Týmto očakávaniam je potrebné nastaviť zrozumiteľnú podobu. Z chuchvalca potrebujeme dostať úhľadné kĺbko.


V tejto fáze hrá dôležitú úlohu rola biznis analytičky alebo projektovej manažérky.


Biznis analytička:
  • Ide o niekoho, kto ako prvý prichádza k zákazníkovi a snaží sa rozmotať chuchvalec očakávaní a dostať ho do podoby zrozumiteľného klbka.

  • Je to niekto, u koho sa vyžadujú komunikačné aj sociálne zručnosti, empatia a samozrejme technický pohľad, vďaka ktorému bude možné vysvetliť zákazníkovi, aké sú jeho možnosti.

Na základe rozhovoru s biznis analytičkou alebo projektovou manažérkou si zákazník viac uvedomí, čo vlastne chce produktom získať a spoločne si nadefinujú, čo z jeho očakávaní je vôbec možné a koľko to približne bude stáť.


2. Návrh

Nasleduje fáza návrhu, kedy musí niekto navrhnúť, ako z klbka spraviť funkčné rukavičky.


Dajme tomu, že sa dohodnú na krásnych rukavičkách s vločkami. V tejto fáze procesu prichádzajú na rad ďalšie IT role:


UX dizajnérka
  • UX dizajnérka sa veľa rozpráva s používateľmi, definuje ich problémy a na základe toho navrhuje, ako budú v aplikácii rozložené elementy (tlačidlá, obrázky, menu, text a podobne). Prečítaj si viac o pozícii UX dizajnérky.


UI dizajnérka
  • UI dizajnérka navrhuje už konkrétne farby, fonty a fotky a dáva produktu celkový “look and feel”. Nie všetky firmy majú UI a UX dizajn oddelený. Často ide o rolu pre jedného človeka.


SAP Špecialistka
  • Táto IT pozícia nie je pravidlom ani nevyhnutnosťou v tejto fáze, ale na Slovensku ide o veľmi častú pozíciu, keďže veľmi veľa firiem používa práve SAP.

  • SAP špecialistka navrhuje, vyvíja alebo udržiava SAP systémy funkčné.

  • Môže tu však ísť o akéhokoľvek iného špecialistu, ktorý vie povedať, aké funkcie môžu mať jednotlivé produkty. Napríklad, či naše rukavice môžu byť vodeodolné, z akého môžu byť materiálu, že môžu mať automatické prispôsobovanie na ruku, ovládanie mobilu a podobne.


Software architektka
  • Rozhoduje napríklad o tom, aké technológie sa budú používať pri vývoji. Zabezpečuje, aby technologické riešenia spĺňali firemné aj bezpečnostné štandardy a boli v súlade s požiadavkami zákazníka.


Produkt manažérka
  • Nie každá firma má produktového manažéra, ide skôr o veľké firmy.

  • Produkťáčka je však väčšinou špecialistka na daný produkt.

  • Napríklad pri našich rukaviciach by povedala, že teraz letia rukavice z vlny, pretože má hrejivé vlastnosti a každý si teraz vlnu kupuje, lebo to je najviac eko.

  • V prípade aplikácie ide o človeka, ktorý sleduje technologické trendy, sleduje konkurenciu, chodí na konferencie, a teda má veľký prehľad o danom produkte, aby vedel zákazníkovi poradiť, ako si vybrať alebo aké sú alternatívy.


3. Vývoj

Vo fáze návrhu sa nám ideálne podarilo navrhnúť niečo, na čo sa zákazník teší a čo ide firma reálne vyrábať. Nasleduje fáza vývoja. Reálne ideme upliesť, čo sme sľúbili. V tejto fáze nájdeš pozície ako:


Scrum masterka alebo projekt manažérka
  • Každá firma to má inak, ale vo väčšine prípadov je táto pozícia dôležitá vo všetkých fázach vývoja produktu.

  • V tejto vývojovej fáze je však neodmysliteľná, pretože koordinuje prácu mnohých ľudí, ktorí sa podieľajú vývoji (v našom prípade na pletení rukavíc).

Backend developerka
  • Programátorka, ktorá vyvíja tzv. “Backend” alebo “neviditeľnú” časť softvéru, ktorú nevidíme, ale ktorá zodpovedá za jeho fungovanie a spoluprácu s externými systémami.

  • Podieľa sa na vývoji aplikácie, jej integrácii s okolitými systémami na základe technického návrhu architektky.

Frontend developerka
  • Vývojarka, ktorá má na starosti to, aby aplikácia nejak vyzerala a aby s funkciami, ktoré sú naprogramované “na pozadí” mohli používatelia interagovať.

  • Frontend vývojarka privedie k životu grafický návrh aplikácie, a na to potrebuje, aby funkcie už fungovali na pozadí, teda na backende.

Software testerka
  • Aby celý produkt fungoval, musí ho na konci otestovať testerka, ktorá vymýšľa rôzne scenáre.

  • Je to výborná rola pre detailistky a pre tie, ktoré rady hľadajú chyby a vychytávajú muchy.

  • Testerka sa musí zároveň rozumieť do programovania, ale nemusí vedieť od začiatku programovať.

  • Mnoho testerov však nakoniec prirodzene vhupne do role programátorov, keďže to už má k sebe celkom blízko.

  • Testovať môže manuálne (bez použitia kódu) a automatizovane (to je troška vyšší level, kde si už vie napísať svoje testovacie scenáre v skriptoch - čiže kúskoch kódu, ktoré simulujú napr. nejaké správanie používateľa).


4. Nasadenie

Vznikli nám palčiaky. Nie je to síce úplne to, čo sme chceli a nie sú na nich ani len vyšité vločky, ale nevadí. V praxi to často funguje tak, že sa sľúbi niečo viac, ako sa v skutočnosti dodá. Nateraz nás však rukavice zahrejú, takže funkciu plnia.


V SCRUM metodológii však musíme často robiť kompromisy s výslednými funkciami produktu. Často to je tak, že keď je už produkt vypustiteľný do sveta, nedostatky môžeme riešiť za behu po nasadení.


V tomto prípade sa môžeme dohodnúť, že vločky vyšijeme neskôr. Hlavne nech už môžeme rukavice nasadiť a nech nám je teplo.


V prípade softvéru je potrebné softvér nasadiť niekde, kde bude verejne prístupný.


Do tejto fáze vstupuje:

  • Systém adminka: Jej zodpovednosťou je nasadzovanie, konfigurácia a úspešné spustenie softvéru. Spravuje práva používateľov, diagnostikuje poruchy a odstraňuje chyby.

  • Databázová adminka: Stará sa o bezproblémový chod databázových systémov, ich monitoring a odstraňovanie vzniknutých problémov.

  • DevOps vývojarka: Na tejto pozícii sa spája vývoj (DEVelopment) a prevádzka (OPerationS). DevOps vývojárka má na starosti chod celej aplikácie od vývoja až po nasadenie na produkciu. Prečítaj si viac o pozícii.


5. Podpora

Rukavičky sú funkčné a nasadené. Zostáva posledná fáza - podpora. Do tejto fáze vstupujú ďalšie rôzne pozície, často aj na pomedzi IT, supportu a marketingu.

  • Content manažérka: Napĺňa web alebo aplikáciu obsahom.

  • Analytička: Analyzuje návštevnosť a aktivitu používateľov. Tieto dáta následne dáva manažmentu ako podklad na ďalšie marketingové rozhodnutia.

  • Security konsultantka: Často vstupuje na začiatku vývoja, ale môže sa zapojiť až v tejto fáze. Overuje zabezpečenie produktu a navrhuje zlepšenia.

  • Software support špecialistka: Takisto rola, o ktorej môžete na Slovensku často počuť. Poskytuje podporu používateľom, ktorí používajú produkt.


Zaujal ťa tento prehľad IT pozícií a chceš sa dozvedieť viac?

Kúp si knižku Ženský algoritmus, ktorá ťa prevedie celým IT svetom a pomôže ti rozhodnúť sa, či je kariéra v IT aj pre teba.

bottom of page