top of page
  • Writer's pictureŽenský algoritmus

Poďme spolu zlomiť krivku a zvýšme pomer dievčat a žien v IKT

Updated: Apr 8

Štvrtý štvrtok v apríli už každoročne patrí Európskemu dňu žien a dievčat v IKT (informačné a komunikačné technológie). Na Slovensku je však žien v tejto sfére obzvlášť málo. My to chceme zmeniť.


V roku 2020 na Slovensku v oblasti IKT pracovalo na Slovensku 16,9 tisíc žien a 89,9 tisíc mužov. Počet žien v IKT na Slovensku sa od roku 2011 zvýšil o 5,8 tisíc. Pre porovnanie, počet mužov zamestnaných v IKT sa za rovnaké obdobie zvýšil o 37,9 tisíc, čo predstavuje o viac ako 6,5- násobne vyšší nárast ako u žien.*


Podľa ročenky najväčšieho slovenského pracovného portálu Profesia.sk bolo v roku 2021 publikovaných najviac pracovných ponúk práve z odvetvia Informačných technológií v Košickom a Bratislavskom kraji. Pritom toto odvetvie patrí medzi tie s najnižším priemerným počtom reakcií na ponuku (priemer je päť). Oblasť informačných technológií bola aj počas pandémie jednou z mála, ktoré rástli a aj po pandémii si drží prvú priečku v rebríčku odvetví, z ktorých pracovné ponuky nevyžadujú fyzický príchod na pracovisko.


Nízky pomer žien v IT slovenskej ekonomike neprospieva. Odvetvie s najvyšším HDP (hrubým domácim produktom) a priemernou mzdou dvojnásobne vyššou ako je súčasná priemerná mzda v hospodárstve by potiahlo ekonomicky vpred nie len jednotlivcov, ale aj celé regióny. Slovensko sa so svojim podielom pracovnej sily v IKT na úrovni 4,3 % už dlhodobo nachádza pod európskym priemerom.*


Preto organizujeme vo štvrtok 27.4. v Košiciach jedinečné podujatie pre študentky, ale aj učiteľky a výchovných poradcov.


Budúcnosť a potenciál Slovenska leží rovnako v rukách mužov, ako aj žien. Chceme inšpirovať a motivovať študentky už na základných a stredných školách a ukázať im, aké sú možnosti a výhody štúdia technických odborov, rozšíriť obzory študentiek, ich rodičov aj učiteľov, ktorí by mohli mať predstavu, že technické odbory nie sú pre dievčatá vhodné alebo príťažlivé. Taktiež chceme študentkám ukázať rôzne aspekty technológie a to, ako sa technické znalosti a zručnosti môžu aplikovať v rôznych oblastiach, ako sú napríklad medicína, umenie alebo podnikanie. Chceme, aby pochopili, že technické vzdelanie a zručnosti sú užitočné a potrebné vo viacerých oblastiach a môžu im otvoriť rôzne kariérne možnosti.


Príďte sa aj vy pozrieť na naše podujatie a zbúrajme spolu tieto neopodstatnené predsudky.



Kedy: štvrtok 27.4.2023, 10 - 12 hod

Kde: Univerzitný vedecký park Technicom, Němcovej 5, Košice

Pre koho: študentky základných a stredných škôl, učiteľky a učitelia, výchovní poradcovia, rodičia


Na čo sa môžu študentky tešiť:

  • Detailnejšie priblíženie oblasti STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)

  • Inšpirácie a rady, kde sa v STEM oblasti ďalej vzdelávať

  • Možnosť vyskúšať si vybrané technológie priamo na mieste a diskutovať s vystavovateľmi reprezntujúcimi stredné a vysoké školy s technickým zameraním v regióne.

  • Stretnutie s inšpiratívnymi a zaujímavými ženami z IKT oblasti

  • Možnosť prihlásiť sa na letný Coding Camp medzi prvými

  • Súťaž o pekné ceny

  • Občerstvenie


Ak chceme viac žien v IT na Slovensku, potrebujeme zbúrať stereotyp, že ženy a technológie k sebe nepatria. Pomôžte nám v tom aj vy.


*Eurostat


bottom of page