top of page
  • Writer's pictureLenka Hlinkova

Rozhovor: Nachádzame sa na okraji veľkých technologických zmien

Updated: Apr 8

Tetiana Lysenko je Ukrajinka, ktorá v súčasností žije v Košiciach. Má 10 rokov skúseností s prácou na pozíciách v oblasti ľudských zdrojov a manažmentu v oblasti IT na Ukrajine.


V kariére spravila významný a úspešný posun na pozíciu dátovej analytičky a aktuálne pracuje ako Machine Learning Engineer.


Prečítaj si krátky rozhovor o jej kariérnej ceste a o tom, s čím sa na prednáškach podelí s ďalšími ukrajinskými ženami.


Tanya, aká bola tvoja cesta od lektorky, cez IT recruiterku a riaditeľku ľudských zdrojov až po dátovú vedkyňu a v súčasnosti inžinierku strojového učenia?


Vybudovala som si kariéru v oblasti ľudských zdrojov, ktorá bola veľmi rýchla, dynamická a úspešná. Ale vždy som cítila vášeň pre dáta a analytiku.


Jeden z mojich priateľov, ktorý urobil kariérny posun po tridsiatke, ma inšpiroval, aby som skúsila kurz dátovej vedy na portáli coursera. Takto som sa zamilovala do programovania, štatistiky a dát.


Prečo dátová veda? Prečo strojové učenie? Čo ťa na týchto oblastiach najviac fascinuje?


Po prvé si myslím, že všetka matematika, ktorá sa skrýva za neurónovými sieťami a strojovým učením, je veľmi krásna.


Po druhé je to tým, že sa práve teraz nachádzame na okraji veľkých technologických zmien a ja chcem byť určite ich súčasťou.


Je na Ukrajine alebo na Slovensku veľa príležitostí pre ľudí s vašou špecializáciou?


Áno, po tejto špecializácii je určite dopyt, hoci vstupná laťka sa každým rokom zvyšuje.


Aké zručnosti sú potrebné pre vstupné pracovné miesta v oblasti analýzy dát? Myslíš si, že je vhodná aj pre uchádzačov bez technického vzdelania?


Myslím si, že technické vzdelanie nie je až také dôležité. Dôležitý je prístup a myslenie.


Existujú nejaké dobré kurzy, ktoré by si odporučila záujemcom o machine learning / data science? Aké sú tvoje zdroje neustáleho vzdelávania?


Určite by som odporučila taký kurz, v ktorom je predovšetkým ten správny balanc praktických úloh. Môj obľúbený kurz je v súčasnosti DataCamp.


Všimla si si počas svojej kariéry viac žien na podobných pozíciách ako je tá tvoja?


Áno. V celom odvetví je veľa úžasných žien, a to ma baví.


Čo by si odporučila ženám, ktoré uvažujú o práci v oblasti technológií a majú rady matematiku a dáta? Existuje nejaký nástroj alebo certifikát, ktorým by sa mohli začať zaoberať okrem online kurzov?


Odporúčala by som pozrieť sa na „Career Tracks”. Služby ako DataCamp, coursera a ďalšie zoraďujú kurzy dokopy, aby ste si vybudovali všetky správne zručnosti pre konkrétnu kariérnu cestu.


Tanya, ty si zároveň mama, manželka a kvôli súčasnému vojnovému konfliktu si sa musela presťahovať na Slovensko. Aké ťažké je pre teba pracovať na diaľku v súčasných podmienkach?


Pracovala som na diaľku ešte predtým, ako sa to stalo trendom. Rok pred Covidom som si uvedomila, že pre rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom potrebujem prácu na diaľku, takže celá moja kariéra v Data Science spolu s prvou prácou v tejto oblasti bola na diaľku.


Viem, že je to ťažká téma, ale povedz nám, ako vojna ovplyvnila tvoj život a kariéru?


V podstate ma prinútila pozastaviť sa nad mnohými vecami. Keď sa vojna začala, bola som ešte na študijnom voľne a pracovala som na viacerých kurzoch a vzdelávacích projektoch. Mala som v pláne začať ročný vzdelávací program v oblasti bioinformatiky, a to sa nestalo.


Chvíľu mi trvalo, kým som zariadila školu pre svoje deti a uvoľnila si čas na prípravu na pohovor a prácu. Veľa úsilia som investovala aj do budovania rutiny duševného zdravia a učenia sa zvládať stres.


Som šťastná, že som tu v Košiciach, a som veľmi vďačná za všetky možnosti a podporu, ktoré sa tu dejú. Som tiež rada, že môžem prispieť do komunity Woman2Woman, ktorá mi bola takisto veľkou oporou.


Pripojila si sa k nám ako lektorka v rámci nášho projektu Večerná digitálna škola pre ukrajinské ženy, ktorý sa začal už v decembri. Ďalšie termíny máme prichystané aj v januári a februári. Na čo sa môžu ukrajinské ženy tešiť v rámci tvojich prednášok?


Takmer 10 rokov som pôsobila v oblasti IT na strane ľudských zdrojov a aktuálne sa nachádzam presne na opačnej strane. Preto sa rada podelím o množstvo praktických rád, ako pristupovať k hľadaniu práce a budovaniu kariéry.



Ak poznáš ženu z Ukrajiny, pre ktorú by mohol byť kurz zaujímavý, neváhaj jej dať o ňom vedieť. Viac informácií nájdeš tu.


bottom of page