top of page
  • Writer's pictureGabka Koščová

Rozhovor: Technológie patria do rúk šikovným ľuďom, ktorí radi tvoria

Updated: Apr 8

Veronika Hudzíková je ajťáčka a spoluzakladateľka mobilnej aplikácie FaceRehab, ktorú používajú pacienti s obrnou tváre na interaktívne cvičenie a skenovanie pohyblivosti tvárových svalov.



Študovala informatiku na Technickej univerzite v Košiciach a svoju IT kariéru začínala ako mobilná vývojárka. Prečítaj si o tom, čo ju ovplyvnilo vrhnúť sa do IT sveta a čo ju v pracovnom svete najviac inšpiruje.


V akom prostredí si vyrastala a nakoľko ťa to ovplyvnilo venovať sa technológiám a ísť na vysokú školu technickú v Košiciach?

Vyrastala som na dedine blízko Košíc s mojimi staršími sestrami, od ktorých som sa, prirodzene, od malička inšpirovala. Obidve sa rozhodli ísť študovať zdravotnícke odbory. Keď prišla voľba štúdia na mňa, aj ja som sa automaticky rozhodla pre štúdium medicíny.


Nebola som si však istá, či to naozaj chcem a na poslednú chvíľu som sa rozhodla podať prihlášku na informatiku. Od toho momentu som si stanovila ako svoju osobnú výzvu preniknúť do IT sveta, nájsť si v ňom svoje miesto, a to sa mi podarilo. Teraz má každý jeden deň v tomto svete napĺňa.

Je podľa teba vysoká škola s technickým zameraním nutnosťou alebo len dobrým základom pre vstup do IT odvetvia?

Myslím si, že štúdium je dobrým základom, ale nie nutnosťou. V mojom prípade to ale naozaj vyšlo, kedže mi univerzita umožnila spoznať rôzne IT oblasti, a to cez rozmanité predmety od programovacích jazykov, fyziku, matematiku, ale aj vďaka samostatnej práci na zadaniach po tímovú prácu na projektoch. Taktiež som vďaka škole získala part-time prácu v IT firme, kde som zároveň nadobudla nové skúsenosti dôležité pre prax.

Aké osobnostné predpoklady by mali mať dievčatá a ženy, ktoré chcú ísť na vysokú školu s technickým zameraním?

Mali by to hlavne ony samy chcieť. Ak to robia kvôli niekomu inému, tak to nebude fungovať. Ak to naozaj chcú, tak dokážu čokoľvek. Zároveň nech sa neboja poprosiť o pomoc. Pomáha to k rýchlemu napredovaniu.

Mnoho žien sa bojí vydať IT smerom v neskoršom veku. Majú pocit, že už ten svoj vstup do IT premeškali. Pritom majú rôzne skúsenosti napríklad z oblasti financií alebo zdravotníctva, ktoré by sa dali v spojení s IT skvelo využiť. Čo si o tom myslíš?

Pri komplexnejších IT projektoch sa vyžaduje aj implementovanie znalosti a správne pochopenie problematiky z oblasti, pre ktorú sa projekt vyvíja. Častokrát je potrebné dodať túto znalosť od zákazníka alebo odborného konzultanta, keďže pre vývojársky tím to môže byť nepoznaná oblasť. Mať tak v dodávateľskom tíme osobu, ktorá má predchádzajúce skúsenosti v danej oblasti, je obrovskou výhodou na trhu práce.

Ako by si svoj pracovný deň popísala jednou vetou?


Stále niečo nové. :)

Kto alebo čo ťa pri tvojej práci v súčasnosti najviac inšpiruje?

Inšpirujú ma nové príležitosti a výzvy, moji kolegovia, práca šikovných ľudí v mojom okolí a ich rozhodnutia.

Ako sa vzdelávaš v technológiách?


Snažím sa sledovať nové trendy a držať s nimi krok. V konkrétnych oblastiach sa snažím vzdelávať pomocou článkov, počúvaním podcastov (Klik od sme.sk), videí, chodením na konferencie (WeAreDevelopers), priamou skúsenosťou a vyvíjaním nových vecí – experimentovaním. Rada sa rozprávam s ľuďmi z rôznych oblastí, a to mi dodáva komplexnejší pohľad na rôzne veci.

Máš nejaké motto, myšlienku alebo citát, ktorým sa v živote riadiš a vďaka tomu sa ti darí dosiahnuť čo chceš?

If you can dream it, you can do it. (Walt Disney)

Cítiš sa ako žena pôsobiaca v IT skôr zvýhodnená alebo znevýhodnená?

Necítim ani jedno ani druhé. Mám pocit, že ma berú za rovnocennú.

Čo by si doporučila babám, ktoré koketujú s myšlienkou IT sveta?

Přestaňte premýšlať a začnite!

Môžeš vyvrátiť častý stereotyp, že technológie sú nuda a len pre tých najväčších „geekov“?

Technológie nepatria len do rúk geekov. Technológie patria do rúk šikovným ľuďom, ktorí radi tvoria. Keďže ponúkajú obrovský priestor na vznik riešení, ktoré nám dokážu uľahčovať život a posúvať naš svet ďalej.

Čo by si chcela, aby sa o tebe vedelo a nikto sa ťa na to v rozhovoroch nepýta?

Možno to, že rada cestujem a spoznávam nových ľudí.


Ďalšie tipy na rozhovory s inšpiratívnymi ajťáčkami posielame aj v našom newsletteri.


bottom of page