top of page
  • Writer's picturePetra Križovenská

Sila ženských algoritmov: Šikovné ženy, ktoré menia tvár technologického sveta

Updated: Apr 8

Veľa hovoríme o tom, že v technologickom svete stále dominujú muži a mali by sme to spoločnými silami zmeniť (ideálne vyrovnať). No dnes ti chceme ukázať konkrétne príklady úspešných a šikovných žien, ktoré sa nielen presadili v technologických startupoch, ale taktiež zbúrali rodové stereotypy a inšpirovali novú generáciu líderiek. A už dlhé roky ukazujú celému svetu to, o čo sa snažíme aj my v Ženskom algoritme - že technológie a IT sféra nie sú len doménou mužov, ale že v nich máme pevné miesto aj my, talentované, šikovné a inteligentné ženy.



Melanie Perkins - Canva (generálna riaditeľka a spoluzakladateľka)


Ak sa náhodou aspoň okrajovo pohybuješ v oblasti marketingu a dizajnu, Canvu určite poznáš. Možno si ju využila aj v súkromom živote, keď si si napríklad potrebovala navrhnúť pozvánky na nejakú akciu, svadobné oznámenie, či plagátik na školský event. Za zrodením Canvy stojí Melanie Perkins, priekopníčka vo svete technológií ktorá ma za sebou obdivuhodný úspech. Je spoluzakladateľkou spomínanej Canvy, online platformy pre grafický dizajn, v rámci ktorej si jednoducho vieš vytvoriť rôzne vizuály od plagátov a príspevkov na sociálne siete, cez prezentácie až po komplikovanejšie videá či reels formáty. Jej víziou bolo sprístupniť grafický dizajn každému bez ohľadu na technické znalosti. Pod jej vedením Canva exponenciálne rástla a stala sa jednou z najhodnotnejších súkromných technologických spoločností na svete.


Melanie Perkins, Foto: The Software Report

Susan Wojcicki - YouTube (bývalá generálna riaditeľka, teraz poradkyňa spoločnosti Google)


Práve Susan Wojcicki stála za raketovým rastom YouTube, najväčšej svetovej platformy na zdieľanie videí. Počas svojho pôsobenia vo funkcii generálnej riaditeľky redefinovala spoločnosť a doviedla ju k novým míľnikom - na platforme začali každý deň pribúdať miliardy hodín obsahu. Susan taktiež zohrala kľúčovú úlohu pri boji za slobodu prejavu a ochranu práv tvorcov obsahu. Dnes pôsobí ako dôležitá poradkyňa spoločnosti Google, no zanechala nezmazateľnú stopu v oboch spoločnostiach a inšpirovala nespočetné množstvo ambicióznych žien v oblasti technológií.


Susan Wojcicki, Foto: Taylor Hill/FilmMagic for YouTube

Whitney Wolfe Herd - Bumble (zakladateľka)


Aplikácia Bumble je známa skôr v Spojených štátoch, no je ekvivalentom u nás najznámejšej zoznamovacej appky Tinder. Rozdiel je ale v tom, že pri zoznamovaní na Bumble musí konverzáciu iniciovať žena - pôvodná myšlienka za celým týmto nápadom bola, že na zoznamkách boli ženy veľakrát doslova bombardované nevyžiadanými správami, no čo je horšie, aj nevhodnými a nevyžiadanými fotkami od mužov, s ktorými vlastne ani nechceli mať nič spoločné.


Whitney Wolfe Herd je v prostredí technologických startupov synonymom posilnenia postavenia žien a inkluzívnosti práve kvôli aplikácii Bumble, ako zakladateľka nanovo definovala odvetvie online zoznamovania so silným dôrazom na bezpečnosť žien. Pod jej vedením spoločnosť Bumble nielen uľahčila online zoznamovanie, ale rozšírila sa aj do nových projektov ako sú Bumble BFF (aplikácia na zoznamovanie na čisto kamarátske vzťahy) a Bumble Bizz (profesionálna sieť, na ktorej sa vieš spojiť s rôznymi odborníkmi, obdoba LinkedInu). Neúnavná snaha o spravodlivejšie a bezpečnejšie online prostredie jej priniesla mnohé ocenenia a stala sa príkladom pre budúce podnikateľky.



Whitney Wolfe Herd, Foto: THE CEO Magazine

Alice Zhang - Verge Genomics (spoluzakladateľka)


Alice Zhang je skvelým príkladom toho, ako možno technológie využiť na riešenie naliehavých problémov v zdravotníctve. Ako spoluzakladateľka spoločnosti Verge Genomics využila umelú inteligenciu a strojové učenie na revolučné objavovanie liekov na neurologické ochorenia. Jej odhodlanie napredovať v medicínskom výskume a zlepšovať výsledky pacientov jej prinieslo uznanie na biotechnologickej startupovej scéne.


Alice Zhang, Foto: Business Insider

Sheryl Sandberg - Google, Facebook (operatívna riaditeľka)


Sheryl je americká podnikateľka a autorka známa svojou významnou rolu v technologickom priemysle a za svoje angažovanie v oblasti rovnosti pohlaví vo svete práce. Bola jednou z prvých zamestnankýň Googlu, neskôr sa stala hlavnou operatívnou riaditeľkou Facebooku. Stala sa kľúčovou postavou vývoja Google AdWords, revolučnej reklamnej platformy, ktorá zmenila spôsob, ako podniky oslovujú svojich zákazníkov online. Jej vizionárske myšlienky a schopnosť rozpoznať potenciál tejto platformy viedli k obrovskému rastu a zisku pre Google.


Vďaka Sheryl Sandberg a jej tímu sa Google AdWords stala nástrojom, ktorý umožňuje podnikom cieliť na kokrétne skupiny a zvyšovať efektivitu reklamných kampaní. Jej prínos v oblasti online reklamy bol a je stále obdivuhodný. Istý čas bola aj COO Facebooku, teda operatívna riaditeľka. Sheryl Sandberg zaviedla stratégie, ktoré Facebooku zvýšili ziskovosť a pomohli rozvinúť nové obchodné možnosti. Bola hlavnou hnacou silou za monetizáciou platformy a vytvorením inovatívnych reklamných modelov.


Sherylina schopnosť viesť tím a riadiť rast spoločnosti sa prejavila v mnohých úspešných iniciatívach, ako napríklad rozvoj Facebookovej mobilnej aplikácie, expanzia na medzinárodné trhy a rast používateľskej základne.


Sheryl Sandberg, Foto: MIT News

Ida Tin - Clue (zakladateľka)


Ida Tin prostredníctvom svojej spoločnosti Clue výrazne prispela k well-beingu žien. Vytvorila populárnu aplikáciu na sledovanie menštruačného cyklu, ktorá umožnila miliónom žien lepšie porozumieť svojmu telu. Jej odhodlanie prelomiť tabu týkajúce sa menštruácie a reprodukčného zdravia malo hlboký vplyv na ženy na celom svete. Prostredníctvom aplikácie Clue dokázala, že technológia môže byť silným nástrojom na zlepšenie zdravia žien a podporu rodovej rovnosti.


Ida Tin,Foto: Claire McWeeney

Nielen tieto pozoruhodné ženy zohrávajú kľúčovú úlohu pri transformácii technologického odvetvia. Inšpirujme sa ich príbehmi a pracujme na budúcnosti, v ktorej bude môcť viac žien stúpať a prosperovať v technologických startupoch. Sú jasným dôkazom, že keď sa prijme rozmanitosť a inklúzia, potenciál pre inovácie a úspech sa stáva neobmedzeným. 


S cieľom podporiť kreativitu, ale aj odvahu medzi ženami sme sa téme “Ako vytvoriť nápad - ženy v startupoch” venovali aj my v Ženskom algoritme v rámci nášho bezplatného vzdelávacieho programu Skill-In. Účastíčky sme povzbudili, aby sa zúčastnili Inovačných dní, alebo lokálnych startupových programov. Zhrnutie prednášky s lektorkou Alicou Nárožnou Gold si môžeš pozrieť na našom YouTube kanáli.



bottom of page