top of page
  • Writer's pictureGabka Koščová

8 tipov ako sa posunúť z IT teórie do IT praxe

Updated: Apr 8

Kurzy na Udemy či Skillmea už máš naštudované, možno si už bola aj na nejakých kurzoch v živom fyzickom priestore. Už vieš, že máš motiváciu a chuť učiť sa. Ovládaš už základné pojmy z IT a rozumieš procesom.



Ale čo teraz? Ako sa s týmto všetkým posunúť do praxe, tak aby sa následne spoločnosti začali predbiehať, kto ťa “nahajruje” ako prvý?


Teória v IT svete je skutočne len začiatok, preto sme si pre teba pripravili 8 praktických tipov, ako sa posunúť na ďalší level a ako nabrať praktické skúsenosti.


1. Začni vlastný projekt


Väčšina projektov, startupov či iných firiem vznikne tak, že si zakladatelia riešia vlastný problém.


Napríklad ideš na konferenciu a všetky hotely sú už vybookované (AirBnB), potrebuješ sa dostať v noci domov, ale všetky taxíky sú plné a ty sa niekde trasieš v zime (Uber), potrebuješ si nadizajnovať jednoduchý banner, ale neexistuje na to žiaden “simple” nástroj (Canva).


Zamysli sa nad tým, aký problém aktuálne riešiš a skús si ho naprogramovať. Nerozmýšľaj nad tým ako nad startup myšlienkou či ďalším miliónovým projektom. Jednoducho vyrieš svoj problém a získaj prax.


2. Nájdi si mentorku alebo mentora


Mentor je niekto, kto ťa profesionálne posunie ďalej. Niekto, kto ti bude dávať dobrý aj zlý feedback, niekto s kým budeš mať úprimný vzťah a nebudeš sa ho báť spýtať ani na tú najhlúpejšiu otázku.


Takýto ľudia sú vzácní a nedajú sa nájsť na zavolanie. Možno už niekoho takého vo svojom okolí máš, len ste si to ešte oficiálne nespečatili. Skús sa poobzerať. Od koho sa učíš najviac? Od koho by si sa prípadne mohla čo najviac naučiť? Ak takýto vzťah raz nadviažeš, hýčkaj ho. Mentor je istým spôsobom tvoj partner a rovnako ako sa ty učíš od neho, aj on by sa mal niečo učiť od teba.

3. Sleduj pri práci svojich súčasných kolegov (vnútrofiremný shadowing)


Vnútrofiremný shadowing je pojem, ktorý sa spája predovšetkým s juniormi, ktorí po nástupe do práce sledujú svojich seniorných spolupracovníkov a učia sa od nich.


Je to však veľmi nápomocný nástroj aj vtedy, ak premýšľaš o zmene kariéry a v súčasnej práci už máš kolegov, ktorí na obdobnej pozícii pracujú.


Napríklad, ak si na oddelení marketingu, na call centre či v HR, môžeš s kolegami vývojarmi prísť často do styku. Sleduj ich prácu pozornejšie. Čo riešia na dennej báze? Pýtaj sa otázky, ktoré ťa zaujímajú. Alebo si k ním na pár hodín hodín sadni a pozoruj, ako pristupujú k riešeniu problémov.


4. Nájdi si projekt, kde môžeš pomôcť ako dobrovoľníčka


Mnoho malých firiem, neziskoviek či nádejných startupov nemá veľké finančné obnosy na to, aby si mohli zaplatiť profi vývojárov, UX dizajnérov alebo testerov. Mnohé z nich sú vďačné aj za pomoc ľudí z IT odvetvia bez skúseností.


Takéto firmy vedia, že ti síce nemôžu ponúknuť veľké peniaze, ale môžu ti ponúknuť priestor na skúšanie a učenie. A hlavne ti budú pravdepodobne tolerovať chyby o niečo dlhšie ako v korporátoch. Dobrovoľníkov často hľadajú napríklad na growni.sk alebo ak si trúfaš aj na zahraničné projekty, jednoducho hľadaj IT volunteer opportunities na Googli.


5. Nájdi si stáž


Podobne ako dobrovoľníctvo, aj stáž je na istú dobu finančne neohodnotená. To ale nevadí, pretože vďaka stáži sa môžeš dostať aj do veľkých firiem či korporátov, kde sa seniori o svojich juniorov radi postarajú.


Stáž je skvelá príležitosť naučiť sa veľa nových zručností a nadobudnúť mnoho skúseností za veľmi krátky čas. Práve stáže sú určené na to, aby si firmy našli šikovných juniorov a juniorky a vychovali si z nich budúcich seniorov a seniorky.


Sleduj náš newsletter alebo Instagram, kde často podobné stáže zdieľame. Alebo hľadaj na Googli a sleduj aj pracovné portály ako profesia.sk, growni.sk či pretlak.sk.


6. Networkuj


Eventy, eventy, eventy. Áno, vieme, nič pre introvertov. Ale ak si nájdeš kamošku či partnera, ktorý s tebou bude na tieto eventy chodiť, veríme, že sa ti tam podarí nájsť mnoho skvelých kontaktov, ktoré ti s tvojou IT praxou radi pomôžu.


Zaujímavé eventy nájdeš aj tak, že sa pridáš do nejakej online či offline komunity. U nás v Ženskom algoritme sa s tebou snažíme zdieľať všetky zaujímavé akcie, ktoré nám prejdú cez ruku. Môžeš sledovať aj AjtyvIT alebo Košice IT Valley, prípadne klasicky eventy na Facebooku a často aj rôzne letáčiky v tvojich obľúbených podnikoch. Jednoducho maj oči otvorené a choď do toho.


7. Neboj sa robiť chyby


Chyby sú prirodzeným vedľajším produktom snahy. Aby si sa niečo naučila a niečo dosiahla, musíš si najprv prejsť mnohými “failami”. Je to v poriadku, neboj sa ich, všetci s nimi máme skúsenosti.


Chyby budeš robiť pri vlastnom projekte, počas dobrovoľníckych projektov, na stáži aj pri networkingu. Dôležité je nenechať sa týmito chybami odradiť, pretože presne to ťa posunie o krok ďalej. V teórii totiž veľa chýb nenarobíš, v praxi áno.


8. Nájdi si frajera, ktorý už v IT pracuje


Čo k tomuto bodu dodať? :-) Ber to troška s nadsázkou alebo aj nie. Chalanov a mužov je v IT odvetví viac ako žien a nie je tajomstvom, že aj mnohé ženy, ktoré sa do IT odvetvia dostali majú svoju IT mužskú polovičku, ktorá ich inšpirovala.


Viac tipov nájdeš na našom Instagrame.
bottom of page