top of page
  • Writer's pictureŽenský algoritmus

Letný tábor pre dievčatá zdokonalil IT zručnosti a prispel k rodovej rovnováhe v tech sektore

Updated: Apr 8


Coding Camp, denný letný tábor pre dievčatá vo veku od 11 do 19 rokov, zakončil úspešne svoju štvrtú sezónu. Tento inovatívny týždenný tábor je určený na podporu žiačok základnej a strednej školy, aby sa aktívne zapojili do sveta informačných technológií a zbúrali tak predsudok, že programovanie je len pre mužov.


Coding Camp sa tento rok uskutočnil v dvoch mestách - dvakrát v Košiciach a raz v Banskej Bystrici, ponúkajúc tak mladým dievčatám na východnom aj strednom Slovensku možnosťzlepšiťsvoje digitálne zručnosti. Tohto roku sa denného letného tábora zúčastnilo až 41 dievčat a realizoval sa s podporou American Centers, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a Ministerstva školstva Slovenskej republiky. Vďaka tejto podpore bol pre účastníčky bezplatný.


Počas táborov sa účastníčky učili programovaťchatboty a získavali základy Pythonu, JavaScript, HTML a CSS. Navyše mali príležitosťspoznaťrôzne aspekty informačných technológií od odborníkov v odbore. Účastníčky navštívili technologické firmy, kde sa dozvedeli viac o umelej inteligencii a experimentovali s virtuálnou realitou. Dievčatá sa nielen zoznámili s aktuálnymi technologickými trendami, ale získali aj množstvo užitočných tipov na sebarozvoj, digitálne vzdelávanie, leadership a motiváciu pracovaťna svojich ambíciách. Súčasťou táborov boli aj stretnutia s inšpiratívnymi ženami z IT, ktoré sa podelili o svoj príbeh a cestu do IT, či prekážky, ktoré úspešne prekonali. Nechýbal ani efektívny networking skupiny dievčat, ktoré sa mohli vďaka táboru prepojiť a položiťtak základy IT komunity Generácie Z. Všetky tieto aktivity boli súčasťou programu s dôrazom na odstránenie rodovej nerovnováhy v IKT sektore a na podporu dievčat v oblasti IT vzdelávania.


Coding Camp sa snažil nielen o technický rast, ale aj o vytváranie priestoru pre dievčatá, ktoré majú vášeň pre programovanie. Tento tábor poskytol bezpečné prostredie, kde mohli rásť, učiť sa a získavať sebavedomie v oblasti, ktorá sa stále viac stáva nevyhnutnou požiadavkou pre uplatenie na dnešnom trhu práce.


Z celkového počtu 41 účastníčok97% vyjadrilo spokojnosť s programom a až 92% sa vyjadrilo, že v ďalšom štúdiu bude zvažovaťpráve technické smery. Spokojnosťs táborom potvrdzuje aj pozitívna spätná väzba od účastníčok:


”Tento kurz bol rozhodne jeden z najkvalitnejších a najužitočnejších v mojom živote a za to by som každému, kto je za to zodpovedný chcela povedať veľké ďakujem!”


“Strašne sa mi páčilo, že Camp nebol zameraný len na programovanie, ale aj na všeobecný rozhľad. To, ako lektorka zrozumiteľne predstavila Python si tiež nedokážem vynachváliť - bolo to fakt úžasné, stimulujúce a fascinujúce.”


S úspešným ukončením tohto ročníka sa organizátorky tábora z organizácie Ženský algoritmus tešia, že s dievčatamii môžu pokračovať v praktickej výuke aj počas školského roka, a to na krúžku XX Faktor, ktorý organizujú už druhý rok raz týždenne v Košiciach. Rovnako dúfajú, že sa im opäť podarí nájsťfinančnú podporu, aby o rok mohol tábor expandovať aj do ďalších slovenských miest.


bottom of page