top of page
  • Writer's pictureGabka Koščová

Rozhovor: Na informatiku nastúpi 600 študentov, ostať môže len 200

Updated: Apr 8

Michaela Vaľovská je absolventkou nášho letného Code Campu. Aktuálne študuje na Fakulte elektrotechniky a informatiky na TUKE v Košiciach a popri škole pracuje v UVP Technicom.



Rozprávali sme sa o tom, prečo sa rozhodla ísť študovať informatiku, ale aj o tom, aké to je byť čerstvou študentkou na vysokej škole v IT odbore.


Miška, ty si sa zúčastnila nášho prvého 5-dňového letného Coding Campu v Košiciach ešte v roku 2019. Bol to jeden z dôvodov, prečo si sa rozhodla pre štúdium informatiky?


Cestu informatiky som zvažovala už skôr, len mi chýbala akási predstava. Dôležité pre mňa bolo, aby som sa v otázke výberu vysokej školy rozhodla správne. Nechcela som v sebe nosiť akúkoľvek pochybnosť či zaváhanie. A to sa mi aj vďaka coding bootcampu podarilo. Dotvoril mi chýbajúcu predstavu a uistil ma, že informatika je „moja”.



Čo ďalšie ťa k tomu ešte inšpirovalo?


Jednoznačne ľudia z IT, rovnako ako Lenka a Ivet. Takisto ma lákalo navrhovanie kreatívnych riešení problémov a ich algoritmov a samotná komplexná dynamika, ktorú informatika ponúka. Jednoducho - nikdy sa nenudíš!


Aký bol tvoj pôvodný kariérny plán predtým, než si zvažovala technológie?


Celú základnú školu som chcela byť zubárkou. Vtedy to bol pre mňa jediný jasný cieľ. Avšak prirodzene s dospievaním sa to akosi zlomilo, prestalo ma to lákať a zatúžila som po niečom akčnejšom. Mala som veľmi rada matematiku, od nej som sa odrazila a zakotvila som pri kódení.


Boli prijímačky na fakultu elektrotechniky a informatiky náročné?


Prijímačky sa na našej fakulte nerobia. Každý uchádzač dostane šancu, pokiaľ to kapacity fakulty dovolia. Ťažšie je sa v odbore udržať.



Aký bol prvý ročník a ako sa tebe konkrétne podarilo vydržať?


Prvý ročník bol náročný, ale nie nezvládnuteľný. Netreba si tieto dva pojmy zamieňať. Náročný bol obzvlášť prvý semester. Do odboru informatika nastúpilo v zimnom semestri okolo 600 študentov a ostať v odbore mohlo len dvesto najlepších.


Ak by sa mi nepodarilo byť medzi tými najlepšími, musela by som prestúpiť na iný odbor na fakulte. Nezľakla som sa, práve naopak, motivovalo ma to. Trebalo makať a nepoľaviť.


Koľko % dievčat je vás zhruba v ročníku?


Neviem presné čísla, odhadujem to však na 15 - 20 %.


Ste v škole dobrý kolektív?


Áno, myslím, že sme dobrý kolektív. Mám šťastie na súdržných a empatických ľudí, vieme si navzájom pomôcť, ak treba.



Správajú sa k vám vyučujúci rovnako ako k chalanom alebo citiš ako dievča nejaký rozdiel?


Nikdy som rozdiel necítila. A verím, že to tak aj zostane.


Dá sa už popri štúdiu informatiky privyrábať si? Čomu konkrétne sa venuješ popri škole ty?


Väčšina študentov popri štúdiu už aj pracuje, a to na rôznych pozíciách či už ako frontend alebo backend developeri, testeri, analytici. Je to naozaj veľmi rôznorodé.


Ja pracujem v UVP Technicom už vyše pol roka. Je mi cťou naberať prvé pracovné skúsenosti práve tam. Rôzne technologické eventy, konferencie či hackathony, ktoré sú súčasťou mojej práce, považujem za kvalitne strávený čas. Robí mi radosť spoznávať a stretávať ľudí z odvetvia.


Ktoré predmety máš najradšej?


Tento semester mám najradšej Objektovo orientované programovanie. Celý semester pracujeme na jednom projekte, ktorého výsledkom je funkčná hra nakódená v jazyku Java. Do hry môžete aplikovať vlastné pravidlá, vami zvolené herné prostredie alebo hráčov. Herné fanatičky by si prišli na svoje.


Je niečo, čo by si odkázala stredoškoláčkam predtým, než pošlú prihlášky na vysoké školy?


Využite všetky možné zdroje odpovedí na vaše doposieľ nezodpovedané otázky, ktoré vo vás driemu. Čítajte, pýtajte sa, hľadajte. Dievčatá, nebojte sa vyletieť vysoko! Nebojte sa zmeny, nebojte sa výziev, nebojte sa zlyhania. Nezabúdajte, že to je len o vás a o nikom inom. Vyberáte si budúcnosť. Choose wisely!


Ďalšie tipy na rozhovory s inšpiratívnymi ajťáčkami posielame aj v našom newsletteri.

bottom of page